Ευτυχισμένα 25ά γενέθλια Linux!

Ήταν 25 Αυγούστου του 1991, 25 χρόνια πριν, όταν ο Linus Torvalds έστελνε το, ιστορικό πλέον, μήνυμα του στην κοινότητα ζητώντας βοήθεια για ένα νέο δωρεάν λειτουργικό σύστημα το οποίο είχε ξεκινήσει να φτιάχνει.

Στο μήνυμα του έγραφε πως το ξεκινούσε απλά ως ένα χόμπι, ενώ συνέχιζε γράφοντας ότι δεν θα είναι κάτι μεγάλο και επαγγελματικό σαν το gnu, αλλά θα απευθύνεται σε συστήματα 386 (486) AT συμβατά. Ανέφερε δε ότι είχε ξεκινήσει το συγκεκριμένο project από τον Απρίλιο του ίδιου έτους και ήταν σε φάση στην οποία θα ήθελε feedback σχετικά με τι αρέσει και δεν αρέσει στους χρήστες.

Αυτό που ακολούθησε το μήνυμα που έστειλε τότε ο Torvalds είναι αρκετά ενδιαφέρον μιας και αντί να εισπράξει αδιαφορία ή χλευασμό, όπως θα περίμενε κανείς σήμερα στο internet, εισέπραξε μεγάλο ενδιαφέρον. Τότε βέβαια το internet ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι είναι σήμερα.

Το Linux Foundation έκανε διαθέσιμη μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με το Linux και έχει σημειώσει highlights των τελευταίων 25 ετών. Στον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού συστήματος έχουν συμβάλει συνολικά 13.500 προγραμματιστές από 1.300 εταιρείες από το στιγμή που αυτό ανέβηκε στο Git το 2005, πριν από σχεδόν 11 χρόνια.

Αναφέρουν δε ότι κατά την περίοδο μεταξύ των εκδόσεων 3.19 και 4.7 του πυρήνα η κοινότητα συγχώνευε αλλαγές με μέσο ρυθμό 7,8 patches ανά ώρα, κάτι τουλάχιστον εντυπωσιακό μιας και χάρη σε αυτό τον εθελοντικό «στρατό» των προγραμματιστών ο πυρήνας του Linux είναι σχεδόν πάντα ενημερωμένος.

Την παραπάνω αναφορά λεπτομερώς μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Το Linux σήμερα τρέχει στις περισσότερες σελίδες του internet, ενώ θα το βρούμε μέσα σε ένα smartwatch έως και σε ένα αυτοκίνητο. Επιπλέον με τη βοήθεια hardware όπως το Raspberry Pi δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε παιδιά να μάθουν προγραμματισμό. Βοήθησε την Γαλλική αστυνομία να κερδίσει εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμα και η μεγάλη κυρία του software, η Microsoft πλέον γράφει κώδικα για το Linux.

Πηγή

post
 

Leave a Reply